The Butterfly Button

 

החורף מתקרב. ימים של גשם בהם נהיה ספונים בביתנו עם הילדים. בהתחלה מוציאים משחק קופסא, ועוד אחד. טלויזיה, ספרים, קצת סרטונים. רגע לפני שמטפסים על הקירות או אחד על השני, ומתוך רצון לזמן ומשחק משותף, הנה לכם כמה רעיונות למשחקי שפה, שכקלינאית תקשורת אני יכולה להמליץ לכם לשחק בבית ביום גשום:

  • לכתוב יחד ספר- לקחת כמה דפים ובריסטול. לחבר אותם יחד כאשר הבריסטול עוטף את הדפים כמעין כריכה של ספר ולהמציא ביחד סיפור. זה יכול להיות סיפור על משפחה שיושבת בבית כשבחוץ יורד גשם, יכול להיות סיפור דימיוני על אבירים ונסיכות, יכול להיות סיפור של חוויה שחווינו ביחד. אם הילד לא כותב- אתם ההורים יכולים לכתוב את מה שהילד מספר ואפשר גם לצייר ביחד בהתאם לסיפור. ציורים פשוטים שילוו את הסיפור, ממש כמו בספר אמיתי.
  • משחקי חידות- מתכרבלים יחד על הספה, כל אחד חושב על משהו שנמצא בסביבתו או משהו מהדימיון ונותנים רמזים. המאזין צריך לנחש על מה חשב הדובר. לדוגמה- אני חושב על משהו ממשפחת כלי המטבח, הוא עשוי ממתכת, יש לו שיניים ונועצים אותו בשניצל בשביל לאכול. כך מתרגלים הקשבה הדדית, בחירת רמזים אפקטיבים וחיבוק משותף.. אגב.. אפשר גם לקחת תמונות של חפצים ממשחק זיכרון או לוטו שיש בבית ולתת הגדרות ורמזים לתמונות מוחשיות. זה בוודאי מתאים יותר לילדים בגילאים צעירים יותר, הופך את המשחק למוחשי וגם הבדיקה של "האם צדקתי, מוחשית יותר.
  • כסא המפקד– כל אחד בתורו יושב על כסא שמוגדר מראש ככסא המפקד (ניתן גם להקדים ולקשט אותו בהתאם ביחד). תפקידו של המפקד הוא לתת הוראות לדברים שצריך לעשות במרחב כגון- לך עד הכניסה לבית וחזרה, תקפוץ על רגל אחת שלוש פעמים ובסוף שים ידיים על הראש. משחק שכזה מפתח את יכולת מתן ההוראות, את הזכרון לטווח קצר ואת ארגון הרצף. אורך ההוראה והמשפט משתנה לפי הגיל ויכולותיו של הילד.
  • כמה שיותר– לומר כמה שיותר דברים שקשורים לחורף. כמה שיותר דברים שקשורים לגן, כמה שיותר דברים ירוקים, כמה שיותר מקטגוריה מסוימת כגון חיות, כמה שיותר… למצוא נושא שמעניין, משהו שהילדים אוהבים ואולי גם אנחנו ולנסות למצוא ביחד כמה שיותר פריטים שקשורים לנושא שבחרנו. אפשר שכל אחד יגיד דבר אחד בתורו ואסור לחזור על משהו שכבר נאמר. כך מפתחים גם את יכולת הקטגוריזציה ושליפה של פרטים וגם את ההקשבה ההדדית והזיכרון למה שכבר נאמר.

 

אגב, המשחקים הללו מתאימים גם לנסיעה ארוכה כמשחקי רכב, כדי להעביר את הזמן. אפשר לשחק אותם יחד כל המשפחה וניתן להתאים אותם לילדים בגילאים שונים.

 

 

ד"ר שבע שלמון, קלינאית תקשורת

מטפלת מעל שני עשורים בתחום התפתחות שפה ותקשורת מוקדמת.

 

 

 

צרו קשר